Obaveštenja i takmičenja

Finansijska podrška Vlade RS za 8 klubova

Poštovani članovi STSS,

Obaveštavamo vas o postupku po Uredbi Vlade Republike Srbije o finansijskoj podršci klubovima. Zahteve za dodelu pomoći je dostavilo 59 klubova, od koji su dva neregistrovana.

Uredbom je utvrđeno da najviše 8 klubova može dobiti finansijsku podršku, a STSS je obavezan da spisak klubova dostavi Ministarstvu. U daljem poostupku Ministarstvo proverava da li klubovi ispunjavaju uslove za podršku. Izvršni odbor je o ovom pitanju raspravljao na redovnoj sednici, gde je razmatrano više predloga i zahteva članova STSS. Na samoj sednici odluka nije doneta. Na novoj elektronskoj sednici, jednoglasno je doneta odluka da se na osnovu plasmana u super ligama u sezoni 2019/2020 utvrdi lista od 4 prvoplasirana muška i 4 prvoplasirana ženska kluba za dodelu finansijske podrške. Klubovi su Banat, Crvena zvezda, Radnički, Spartak Infostud, Novi Sad, Josip Kolumbo, Panonija i TSC.

STSS ukazuje na činjenicu da program Vlade Republike Srbije, odnosno finansijska podrška nije nagrada za rezultate, već podrška sportu sa ciljem očuvanja stabilnosti sistema sporta u olimpijskim granama koje imaju dugogodišnju tradiciju. Pravo na podršku su stekli nacionalni granski savezi, pa tako i Stonoteniski savez Srbije. Stonoteniski savez Srbije se nalazi među 11 sportova koji su stekli pravo na podršku, kao individualni sport, na osnovu učešća na Olimpijadama i osvojenim medaljama na evropskim i svetskim prvenstvima.

Imajući sve ovo u vidu, u okviru ograničenja utvrđena Uredbom Vlade, STSS je utvrdio listu od 8 klubova, koje je zamolio da razmotre mogućnost solidarne pomoći i drugim klubovima u Republici. STSS je telefonskim putem kontaktirao sve napred navedene klubove, obavestio ih o proceduri i zamolio da razmotre mogućnost da iz svojih ostalih prihoda ( donacije, spoonzorstva i dr.) uplate STSS iznos od 1.250.000,00 dinara u fond solidarnosti za pomoć ostalim klubovima u republici koji su takođe pogođeni otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID -19. Svi zastupnici klubova su načelno prihvatili predlog, uz rezerve nekoliko klubova da li mogu da obezbede novac ili eventualno opremu.

Sedam klubova je ovo opredeljenje potvrdilo i pisanim putem, u neobavezujućoj poruci dostavljenoj e-mailom. Klubovi Radnički, Josip Kolumbo i Panonija su potvrdili nameru da uplate po 1.250.000,00, bezuslovno. Klubovi Spartak, Banat, TSC i Novi Sad su potvrdili nameru takođe, bez navedenog iznosa, sa predlogom da drugim klubovima pomognu nabavkom opreme. STK Crvena zvezda nije poslala e-mail, već je zastupnik kluba još jednom usmeno potvrdio nameru.

Sredstva u iznosu od po 2.500.000,00 dinara su uplaćena na tekuće račune navedenih 8 klubova. STSS je dužan da postupi po uredbi Vlade RS i dostavi Ministarstvu dokaz o uplati.

O realizaciji Programa i inicijative za solidarnu pomoć drugim klubovima, STSS će obavesti članstvo.

Stonoteniski savez Srbije

Aleksandar Karakašević, predsednik

Visits: 639
Total: 156718
Total Page Visits: 152 - Today Page Visits: 1